Isolatieherstel

Wanneer is isolatieherstel van uw woning nodig?

Verstandig om oude of slecht aangebrachte isolatie te herstellen

Is uw woning al lang geleden geïsoleerd en heeft u het idee dat de isolatiewaarde van uw spouwmuren te wensen overlaat? Dan kan wel eens kloppen. Als het isolatiemateriaal van uw pand in het verleden niet goed is aangebracht, heeft dat negatieve gevolgen voor de isolatiewaarde. Maar het kan ook zijn dat oude isolatie is uitgezakt of zelfs vergaan. Met isolatieherstel is dat probleem heel goed op te lossen. Lees hieronder wanneer isolatieherstel bij uw woning nodig is en hoe u de isolatie van uw pand weer in orde kunt laten brengen.

Wanneer is isolatieherstel nodig?

Isolatieherstel is vaak nodig bij woningen en bedrijfspanden die in de periode tussen 1969 tot 1999 zijn geïsoleerd. Het materiaal dat destijds werd gebruikt, voldeed aan de normen van die tijd. Maar dat is meer niet te vergelijken met huidige kwaliteit van de isolatiematerialen. Ook kan de isolatie niet goed aangebracht zijn, maar kan ook uitgezakt of vergaan zijn. Op deze zogenaamde ‘lege spots’, plekken waar zich geen isolatiemateriaal in de spouw meer bevindt, is de temperatuur van de binnenmuur lager dan op plaatsen waar het materiaal nog wel aanwezig is. Kortom: de isolerende prestaties zijn na verloop van tijd, onbedoeld, flink teruggelopen. Ook de kwaliteit van de buitenmuur, zoals aangetast voegwerk, vorstschade en een zeer poreuze steenkwaliteit kan de isolatiewaarde flink hebben teruggeschroefd. Isolatieherstel is dan de oplossing

Inspectie van uw isolatie

Isolatieherstel begint met een endoscopisch onderzoek door een isolatiebedrijf om te bepalen welk materiaal in het verleden is toegepast. Verder bekijken zij hoe het oude isolatiemateriaal in de spouw zit en in hoeverre die nog goed is.

Hoe kunnen uw isolatie hersteld worden?

Afhankelijk van wat er uit de inspectie naar voren komt, kunnen de isolatiespecialist bepalen hoe het bedrijf de isolatie van uw pand kan herstellen. Dat kan vaak op twee manieren:

  1. Ze verwijderen oude isolatiematerialen, waarna ze de spouwmuur opnieuw voorzien van spouwmuurisolatie. Dit geeft het altijd beste resultaat, maar het is een duurdere oplossing dan oplossing nummer 2;
  2. Ze vullen isolatiemateriaal bij bovenop de oude aanwezige isolatie in uw spouwmuur.

Na isolatieherstel van uw spouwmuren, zult u merken dat uw woning weer een uitstekende isolatiewaarde heeft met een uitstekende vochtwering.

Meer tips voor uw woning en woningonderhoud vindt u in onze andere nieuwsberichten